fredag 13. september 2013

Svar på ofte stilte spørsmål om klatring i Vestby Arena / FAQ


OFTE STILTE SPØRSMÅL
Lurer du på noe? Her finner du svar på det meste. Om du fortsatt er usikker etter å ha sett gjennom disse sidene, send oss en epost: vestby.klatreklubb@gmail.com.

OM KLATRING
Kan alle klatre?
JA! Å klatre er en naturlig handling for mennesket. Og det å klatre i bergvegger, i fjell eller på en innevegg, skiller seg i prinsippet ikke fra de bevegelsene man gjør når man klatrer i stiger eller trær. Vår alles kjære Arne Næss illustrerte forholdet mellom menneske og klatring fint den gangen han sa «Det er ikke jeg som har begynt å klatre. Det er dere som har sluttet».
Må man være sterk for å klatre?
Absolutt ikke. Folk i alle former og utgaver kan klatre. Dersom man ønsker å bli veldig god og klatre hardt, så er det selvsagt en fordel å være litt fast i fisken. Men generelt sett er det mye viktigere å øve på teknikk enn å pumpe jern for å bli god til å klatre. Og jo mer man klatrer, jo sterkere blir man.
Er klatring god trening?
Absolutt. Når man klatrer bruker man hele kroppen og neste hele hodet. Det er god trening hvis man ønsker å bli sterk og smidig og samtidig utfordre seg selv mentalt. Det man imidlertid bør passe på, er å ikke være for ivrig i starten. Musklene og leddbåndene i fingrene er sarte greier, og trenger lengre tid på å utvikle og styrke seg enn for eksempel lår og overarmer. Klatrer man for mye og for ofte i begynnelsen, er det lett å klatre på seg slitasje og skader. 2-4 ganger i uka det første året, er ok.

INNMELDING OG PRAKTISKE TING

Må man være medlem i Vestby klatreklubb for å klatre på Vestby arena?
Ja, det må man, med mindre man har en spesialavtale med klubben om bruk av veggen utenom treningstiden.
Jeg vet ikke om klatring er noe for meg ennå. Kan jeg møte opp på èn trening og prøve litt før jeg melder meg inn?
Det er ikke umulig, men de som ikke er medlemmer stiller bakerst i køen på treningene. Vi må prioritere å veilede medlemmer. Vanligvis arrangerer vi åpne dager i starten av hvert semester. Se etter nyheter om dette på hjemmesidene våre.
Hvordan melder man seg inn i klubben?
Du finner informasjon om og skjema for innmelding på denne siden.
Hva koster det?
Medlemskap koster 100 kroner per snute. Voksne må i tillegg betale 300 kroner i treningsavgift per halvår for å delta på brattkorttreningene.

Jeg har meldt meg inn i klubben, men får ingen giro. Hvordan betaler jeg?
Vi sender ikke ut giro. Når du har meldt deg inn, betaler du bare med vanlig bankoverføring. Kontonummeret vårt er 10803216458. Merk av hvem som er hovedmedlem i beskjedfeltet når du betaler.
Koster det noe å klatre hos dere ut over medlemskapet?
Foreløpig ikke. Barn og voksent følge klatrer uansett gratis, men vi kommer snart til å innføre betaling for voksne klatrere. Dette fordi vi må betale leie av veggen til kommunen dersom det er voksne som skal bruke den.
Må man ha eget utstyr?
Man kan låne sele og brems. Vi har også tau. Dersom klatring er noe du skal drive med på lengre sikt, lønner det seg å kjøpe eget utstyr. Til å begynne med trenger du sele, brems, en skrukarabin og klatresko. En kalkpose er også nyttig. Dette får du kjøpt i pakker hos de fleste store sportsbutikker. Det er ikke avgjørende at barn som er nybegynnere, bruker klatresko. I begynnelsen holder det med et par lette joggesko. Og så kan man investere i klatresko dersom man er bestemt på å fortsette å klatre.
Koster det noe å låne utstyr hos dere?
Nei, lån av utstyr er gratis.
Når er klatreveggen åpen?
Er det mulig å klatre utenom oppsatte treningstider og i helgene?
Nei, ikke foreløpig. På dagtid, er det skolene som bruker Vestby arena. Og på kveldstid utenom treningstider, er det kun eksterne grupper med leieavtale som kan bruke veggen. Når det gjelder helger, er hallen foreløpig stengt, men det kan endre seg etter hvert.
Jeg vil arrangere bursdagsklatring. Kan dere ordne det?
Klubben har dessverre ikke kapasitet til å tilby dette. Det eneste unntaket er dersom man selv skaffer instruktør. Da kan vi kontaktes for leie av veggen. Listen over godkjente instruktører, finner du her
Et alternativ er Klatreverket i Oslo, som arrangerer bursdagsklatring.
Vi er en gruppe på jobben som har lyst til å prøve klatring sammen. Tilbyr dere slikt?
Ja, det er mulig å leie hallen utenom treningstidene våre. Vi kan stille med instruktør dersom vi har kapasitet til det. Alternativt kan du finne egen instruktør i Klatreforbundets database. Ta kontakt med oss for avtale.

SIKKERHET
Er det farlig å klatre?
NEI! Å klatre er ikke farlig, forutsatt at man bruker utstyret riktig og har god forståelse for sikkerhetsrutiner og metoder før man begynner. De fleste ulykkene innenfor klatring skjer på grunn av gale metoder og feil bruk av utstyr. Derfor har Vestby klatreklubb innført ordninger, rutiner og kurs som skal ivareta sikkerheten på best mulig måte. Og vi skal utvikle oss på sikkerhet hele tiden. Vi følger dessuten Norsk klatreforbunds metoder og sikkerhetsopplegg. Du kan lese mer om klatresikkerhet på Norskklatreforbunds hjemmesider.
Har instruktørene nødvendig sikkerhetsopplæring?
Ja. Våre instruktører har «Klatreleder inne»-kompetanse. Du kan lese mer om dette her.
Og vi arbeider hele tiden på å bli bedre, for eksempel ved å videreutdanne oss som trenere og innen førstehjelp.
Får foreldre nødvendig sikkerhetsopplæring?
Ja. Ingen får klatre og sikre alene uten nødvendig kompetanse. Alle får nødvendig opplæring og kurs. Og instruktørene har tilsyn under treningene.
Hva er topptaukort?
Kortet er et bevis du får når du har bestått topptautesten. For å bestå må du vise at du forstår og behersker sikringskjeden, at du bruker riktige metoder og opptrer korrekt i klatreveggen. Alle som sikrer hos oss, må ha topptaukort. Nødvendig kursing blir gitt før man gjennomfører testen.
Hva er brattkort?
Det samme som over, bare mer avansert. Et brattkort forutsetter ikke spesielle klatreferdigheter, men er et dokument på at du har kunnskaper og sikringsferdigheter. Under testen må du vise at du kan sikre og på korrekt måte ta et fall på led. Du kan lese mer om brattkortordningen her.

TRENINGSOPPLEGG FOR BARN
Hvilket opplegg har dere for barn under 12 år?
Barn under 12 år kan klatre hos oss mandager og torsdager fra 18 til 20. Dersom det er tid til det, gir instruktørene våre gjerne individuell oppfølging av barna under treningene – det er bare å spørre. Ut over de vanlige treningene, hender det at vi holder egne arrangementer, kurs eller konkurranser for barn i løpet av semesteret.  Følg med på hjemmesidene våre for slike tilbud.
Hvilket opplegg har dere for barn over 12 år?
Også voksne og barn over 12 kan klatre på de åpne treningene våre, dvs. mandag og torsdag fra 18 til 20. I tillegg har vi egne ungdomsgruppe for barn over 12 år som har lyst til å klatre aktivt og har lyst til å ta brattkort. Du finner praktisk info under «treningstider». I motsetning til de åpne treningene, må man ikke ha med foreldre på ungdomsgruppene. Man må derimot ha foreldrenes samtykke for å delta, og det skal skje ved personlig oppmøte på den første trening, eller ved skriftlig samtykke.
Hva er aldersgrensa for å ta brattkort?
13 år.
Barnet mitt er under 12, men har skikkelig lyst til å klatre ofte og aktivt. Kan vi være med på ungdomsgruppa likevel?
Nei, dessverre. Det er nok bare å smøre seg med tålmodighet. Men instruktørene våre kan gi tips og råd på de åpne treningene.
Jeg er 17 og har en kompis på 18 som har brattkort. Kan jeg være med han og klatre på mandager og torsdager?
Ja, men kun hvis foreldrene dine samtykker til det. Enten må de være med på første trening, eller så må du ha med skriftlig samtykke.
Datteren min har en venninne som har lyst til å klatre sammen med oss. Er det greit?
Kun hvis venninnens foreldre samtykker til det. Det skal skje ved personlig oppmøte eller skriftlig samtykke.
Må barna ha kurs før de starter?
Nei, det er ikke nødvendig. På de åpne treningene kan de få instruksjon underveis. På ungdomsgruppene følger vi et progressivt opplegg med tanke på å få brattkort og å bli bedre klatrere.
Må foreldre ha kurs før de starter?
Forkunnskaper er ikke nødvendig, men vi forventer at foreldre fra og med første trening følger instruksjon og gjerne også gjør en egeninnsats for å bli gode sikrere. Instruktørene våre kurser, følger opp og fører tilsyn på veien til topptaukort. Alle som skal sikre hos oss, må skaffe seg topptaukort. Spør instruktørene hvis du lurer på om du er klar til å ta testen eller dersom du ønsker å ta den. Testene gjennomføres på de vanlige treningene.
Må foreldre som bare sikrer og ikke klatrer, også betale medlemskap?
Ja. Alle som skal klatre hos oss, må være medlemmer. En av foreldrene må være hovedmedlem. (Se mer info om medlemskap under «Innmelding og praktiske ting».
Må foreldre være med på treningene?
Ja, på de åpne treningene på mandager og torsdager, må foreldre være med. Vi har ikke kapasitet til å sikre alle barna som klatrer hos oss.
Finnes det noen nedre aldersgrense for å klatre?
Nei, det gjør det ikke. Men en viss fysisk og mental modenhet må til for å få noe ut av klatringen.

TRENINGSOPPLEGG FOR VOKSNE
Hvilket opplegg har dere for voksne?
Antallet voksne og aktive klatrere i klubben øker jevnt og trutt. Derfor er det viktig for oss å ha et fullgodt tilbud også for voksne. Vi forsøker å ha egne kurs og opplegg for voksne hvert semester. Ellers setter viopp kurs når interessen er stor nok. Vi har også klatring kun for dem med brattkort på onsdager fra 19 til 22.
Holder dere brattkortkurs for voksne?
Ja. Kurs blir satt opp når interessen er stor nok. Følg med på hjemmesidene våre for tidspunkter.
Kan voksne også få opplæring i teknikk?
Helt klart. Vi setter opp egne kurs for dette. I tillegg er det fullt mulig å spørre seg til råds på de vanlige treningene.
Når kan voksne uten brattkort klatre?
Voksne kan også klatre på de åpne treningene, men være oppmerksom på at det fort kan bli fullt i disse tidsrommene. Det er nemlig da barna klatrer.

UTETRENING
Arrangerer dere kurs i klatring ute?
Målet vårt er å kunne tilby kurs i klatring ute så snart som mulig. Instruktørene våre er derfor i ferd med å skaffe seg nødvendig kompetanse og utdanning.
Hvilke klatreområder finnes i Vestby og omegn?
Det er mange fine muligheter til klippeklatring og buldring i både nærområdet og regionen vår. Høyest tetthet av boltede klipperuter finnes helt klart i Drammensområdet og i Oslomarka. Men man skal ikke lenger enn til Såner stasjon.  for å finne en fin klippe i Vestby kommune. Denne ble pusset fram og boltet av Vestby klatreklubb sommeren 2012. Fører kommer etter hvert.
Ildsjeler i klubben har også pusset fram mange flotte buldere på Ødemørk.
Ellers er det fine felt på Sperrebotn og på Missingmyr. Er du gira på å klatre ute, lønner det seg å skaffe seg Klatreføreren for Oslo og omegn, som snart kommer i ny utgave.
Arrangerer dere kurs i fjellklatring eller felles klubbturer?
Det er helt klart også en god idè. Det forutsetter imidlertid at interessen er stor nok blant medlemmene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar